Eind vorige maand heeft Microsoft Build plaatsgevonden, een van de meest belangrijke events voor Microsoft. Ook dit keer was het een event met veel aankondigingen en interessant nieuws op het gebied van technologie, waar Build voornamelijk op gericht is. Uiteraard hebben we Microsoft Build ook bij XTRM weer met aandacht gevolgd. Een van de belangrijkste pijlers en aandachtspunten voor dit jaar was de toepassing van Artificial Intelligence (AI) in de Microsoft-oplossingen. Microsoft was al bezig met Copilot en heeft al Azure Bot Service, maar nu wordt Copilot in alle producten geïntegreerd. Denk bijvoorbeeld aan Word, Excel, Power Platform en in combinatie met zoekmachine Bing. Een hele interessante vorm van Copilot en waar we erg benieuwd naar zijn, is de Windows Copilot. In deze blog zoomen we dieper op deze Copilot in, dus lees vooral verder.
Ik ben Frank, consultant bij XTRM Development, en dit is de blog ‘Microsoft Build – Windows Copilot’
Wat is Windows Copilot en hoe gebruik je het?
Microsoft noemt Windows Copilot een ‘personal assistant’. Nu hoor ik je denken: ‘er was toch al een personal assistant van Microsoft’? Dit klopt ook, maar deze assistent (Cortana) werkte niet als gewenst, dus was in Windows 11 deze niet meer standaard aanwezig in de taakbalk. Ook heeft Microsoft aangekondigd de ondersteuning voor Cortana als standalone-app in Windows later dit jaar stop te zetten. Cortana zal voorlopig nog wel blijven bestaan naast Windows Copilot, maar Copilot is veel krachtiger dan Cortana, mede door de toevoeging van AI.
Windows Copilot activeer je door op het nieuwe icoon te klikken in de Windows taakbalk, waardoor er een Copilot-venster, een soort zijbalk, tevoorschijn komt.

Doordat Copilot is geïntegreerd in het besturingssysteem, kan je heel gemakkelijk allerlei opdrachten ingeven en taken laten uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld het wijzigen van instellingen van het besturingssysteem. Ook is de Copilot actief over al je apps en programma’s, omdat het als het ware overkoepelend functioneert. Zo kan je bijvoorbeeld ook een geschikte playlist van Spotify laten openen en afspelen, gebaseerd op de stemming die je in Copilot kunt aangeven.

Windows Copilot is gebouwd op dezelfde manier als Bing Chat en Bing wordt ook ondersteunt, net als OpenAI/ChatGPT en andere plugins. Hierdoor krijg je de kracht van AI beschikbaar in de assistent. De Bing integratie is vooral interessant omdat je daardoor ook zoekopdrachten kunt ingeven, zonder dat je hiervoor een internetbrowser moet openen. Daarnaast heeft de AI-component in Copilot hierdoor toegang tot actuele informatie, waar andere AI-modellen vaak werken met verzamelde en dus niet de meest actuele data. Een andere vorm van AI is bijvoorbeeld dat Copilot teksten of presentaties gemaakt in andere apps kan samenvatten. Zoals je hoort zijn de mogelijkheden en toepassingen eindeloos en is het gebruik ervan erg intuïtief, wat de productiviteit van de gebruiker erg ten goede kan komen. Bekijk hier de aankondiging van Microsoft over Windows Copilot.

Beschikbaarheid en voor- en nadelen van Windows Copilot
Op dit moment weten nog niet erg veel over Windows Copilot in de praktijk, maar wat we tot nu toe hebben gezien is veelbelovend. Wanneer het algemeen beschikbaar komt voor de ‘normale’ gebruiker (de General Availability) is nog niet duidelijk, maar dit is waarschijnlijk aan het eind van dit jaar. Tot dan is het alleen in preview vanaf juni beschikbaar voor gebruikers in het Insider programma.
Er zijn op het moment van schrijven van deze blog nog niet veel plugins beschikbaar, maar gezien het potentieel van de oplossing zal dit aantal snel groeien. Een nadeel is op dit moment wel dat er voor de werking een internetverbinding nodig is, offline zal de oplossing niet goed werken. Nu zal dat voor de meeste gebruikers niet een heel groot probleem zijn omdat ze toch de meeste tijd wel verbonden zijn, maar toch. Er gaan wel verhalen de rond dat een deel van de mogelijkheden en beschikbare taken ook lokaal beschikbaar komt.
Een ander punt is het toenemende gebruik van AI: hoe meer AI wordt gebruikt, des te meer dit vraagt dit van cloud providers en hun datacenters, wat mogelijk meer geld gaat kosten en leveranciers dit gaan doorbelasten. Maar dit zijn slechts speculaties en laten we hopen dat dit mee gaat vallen in de toekomst.
En uiteraard is privacy een punt van discussie zoals vaker bij AI-gerelateerde toepassingen, aangezien de Windows Copilot waarschijnlijk data verzamelt over het gebruik van de toepassing. Microsoft noemt ‘Privacy & Security’ en ‘Transparency’ als een van de ‘Principles of Responsible AI’, dus hopelijk is bij Copilot ook voldoende aandacht voor deze principles.
Verwachting van Windows Copilot
Kortom, wij zien erg veel potentieel in deze nieuwe oplossing van Microsoft. Microsoft is hiermee de eerste die AI assistentie inzet op een PC-platform en zet hier ook hoog op in wat betreft investeringen en ontwikkeling. Windows Copilot is een oplossing die veel kan betekenen voor de manier van werken in de toekomst. Het is even afwachten hoe het echt werkt in de praktijk, maar wij zijn enthousiast!
Wil je meer weten over de nieuwe ontwikkelingen van Microsoft Build 2023 of wil je al eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? Klik dan op de onderstaande knop!
Meer weten over Microsoft Build en Windows Copilot?
Wil je meer weten over Microsoft Build en de nieuwste updates die nog gaan komen? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!
Anderen bekeken ook:
Nieuwe updates van Microsoft Teams uit Microsoft Build
Tijdens het Microsoft Build event zijn er weer een hoop interessante ontwikkelingen aangekondigd. Microsoft Build is een jaarlijks ontwikkelaarsevent waar Microsoft de nieuwste ontwikkelingen en updates presenteert. In deze blog zullen we een aantal ontwikkelingen en...
Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Fabric
Microsoft Fabric is een geïntegreerd analyseplatform die de manier waarop organisaties gegevens fundamenteel veranderd. Met Fabric kunnen organisaties eenvoudig hun gegevens beheren in een zogenaamde ‘SaaS Datalake’. Via deze technologie kunnen organisaties alle...
Hoe Azure data services helpt bij implementeren van AI-modellen
Met de komst van Artifical intelligence gaan we een nieuwe era van technologie tegemoet. Hierin zal AI een fundamentele rol gaat spelen in hoe bedrijven hun data kunnen managen, analyseren en toepassen. Steeds meer GPT (generative pre-trained transformators)...