Microsoft Fluid Framework
Tijdens Build 2020, de Microsoft developers conferentie liet Microsoft voor het eerst een user preview zien van het Fluid Framework binnen Microsoft 365. In 2019 hadden ze het nieuwe framework al aangekondigd en de code en SDK zijn snel verkrijgbaar via GitHub en is beschikbaar voor specifieke Targeted Release groepen.
Hier vind je een introductiefilmpje van het Microsoft Fluid Framework.
Het doel van Fluid
Microsoft heeft een ambitieus doel met Fluid. Men wil gebruikers in staat stellen inhoud te creëren (zoals tekst, lijsten, grafieken of tabellen) via het web zonder dat er een desktopapplicatie of SharePoint toepassing nodig is. Dit alles moet ook nog browser onafhankelijk werken. Het lijkt alsof je al je Microsoft 365 toepassingen kunt gebruiken in een online omgeving. Dus kun je delen van PowerPoint, Excel, Teams en Word in één bestand gebruiken.
Op deze manier verandert Microsoft 365 steeds meer in een ontwikkelomgeving waar organisaties onderdelen van Fluid kunnen integreren met andere applicaties, bedrijfsprocessen en samenwerkingsomgevingen.
Hoe werkt Microsoft Fluid dan?
De interface doet mij een beetje denken aan die van Google Docs of Dropbox Paper. Je ziet als het ware een blanco canvas waar je kunt kiezen om een Fluid element te gaan bewerken en vervolgens delen met mensen uit jouw netwerk. Een Fluid element kun je zien als een Excel tabel of een paragraaf uit een Word bestand.
Voorbeeld real-time samenwerking via Teams:

Onderliggend gebruikt men de JavaScript APIs om de elementen te integreren in e-mails in Outlook of andere apps uit jouw Microsoft 365 omgeving. Integratie met Teams is er nog niet maar komt er snel aan later dit jaar. Doordat Fluid ingezet gaat worden als open source framework kunnen de verschillende Fluid elementen op andere plekken worden geïntegreerd worden. In theorie kun je straks dus Fluid onderdelen plaatsen op websites of inladen in apps van anderen. Dit is nog allemaal toekomstmuziek maar kan potentieel onze manier van werken met de traditionele Microsoft Office producten radicaal veranderen. Al denk ik wel dat het slagen van het nieuwe framework zal afhangen van de adoptie door de developers community. Support en gebruik van deze developers is essentieel voor het slagen van Fluid.
Hoe verschilt Fluid van Google Docs?
Het grote verschil met Google Docs zit hem er in hoe Fluid mensen in staat stelt om samen te werken aan een of meerdere elementen. Ongeacht de locatie van dit element. Stel je voor dat 8 verschillende mensen van verschillende organisaties een vergadering gepland hebben staan en per mail een agenda rond gestuurd krijgen. Normaal gesproken krijg je per mail dan een Word bestand met daarin de topics die ter tafel moeten komen. Opmerkingen over deze agenda plaatsen mensen dan door het Word document te downloaden, opmerkingen te maken, het Word document weer te uploaden en dan te mailen naar de voorzitter. Als de voorzitter dan van alle deelnemers feedback krijgt op de agenda dan loopt het al snel uit op chaos om alle feedback te stroomlijnen.
Met Fluid kunnen de gebruikers direct de agenda bewerken in de mail van Outlook. Alle feedback en wijzigingen worden direct in het element verwerkt waardoor alle deelnemers de meest up-to-date versie in de mail hebben. In de praktijk lijkt het een beetje op de user experience van Google Docs. Je ziet dan bij het element avatars van collega’s real time verschijnen bij de componenten waar ze aan werken.
Voorbeeld samenwerking via Outlook:

Microsoft streeft naar ‘true real-time collaboration’, waarbij wijzigingen direct worden doorgevoerd bij alle gebruikers tegelijkertijd. Deze wijzigingen worden ook direct doorgevoerd bij gebruikers die niet actief zijn in hetzelfde element. In potentie kan dit ook wat rommelig worden, ik kan me maar zo voorstellen dat dit kan leiden tot problemen met versiebeheer. Maar ook hier heeft Microsoft al overnagedacht door bijvoorbeeld goedkeuring op wijzigingen laten geven door de eigenaar.
Use cases Microsoft Fluid
Zoals het wel vaker gaat met nieuwe software concepten zijn de use cases nog niet kant-en-klaar uitgekristalliseerd. De eerste use cases die zich aandienen zijn bijvoorbeeld:
- Het maken en beheren van een groepsagenda inclusief agenda & notulen.
- Het delen van presentaties of resultaten van een project.
- Virtueel vergaderen met geïntegreerde contentcreatie, zoals samenwerken aan een offerte of beleidsstuk.
- Het bijhouden van een actielijst en het monitoren van de opvolging van de acties.
En in de toekomst?
Microsoft schetst een toekomst waarbij bots (zoals Cortana) een belangrijke rol spelen binnen het Fluid Framework. Dat kan zijn om samen met de gebruikers teksten te maken in verschillende talen en bewerkingen voor te stellen op content die gecreëerd.
Ben je benieuwd geworden en wil je zelf eens met Microsoft Fluid aan de slag? Neem hier dan eens een kijkje!
Anderen bekeken ook:
Microsoft Fabric: Algemene beschikbaarheid en Mirroring
Op de Ignite-conferentie in Seattle lanceerde Microsoft: Microsoft Fabric. Dit is het end-to-end analyseplatform dat tijdens de Build-conferentie in mei voor openbare preview is vrijgegeven. Het is nu algemeen beschikbaar. Naast het algemeen beschikbaar stellen van...
De unieke mogelijkheden van Microsoft Copilot Studio
We leven in een tijdperk waarin technologie en innovatie sneller evolueren dan ooit tevoren. Het is daarom essentieel om de juiste tools en hulpmiddelen te hebben die ons niet alleen bijhouden, maar ook vooruit helpen. Daarom neem ik jullie in deze blog mee in...
Top 10 belangrijkste Microsoft Ignite aankondigingen 2023
In de periode van 15 t/m 16 november 2023 organiseerde Microsoft haar jaarlijkse Microsoft Ignite event 2023. Dit evenement biedt een podium voor de onthulling van de nieuwste technologieën, roadmaps die gedeeld worden, aankondigingen die groots gepresenteerd worden...