Microsoft Ignite 2021 (4): Afsluitend & Resources
Microsoft haar grote jaarlijkse show, Microsoft Ignite, werd afgelopen 2 t/m 4 maart 2021 live online uitgezonden. Uiteraard keek XTRM Development mee via MyIgnite.
In mijn vorige blogs heb ik je meegenomen in wat er voorbij kwam tijdens de keynote en wat Microsoft van plan is met de services rond productiviteit in het algemeen en specifiek Teams. Ook hebben we stil gestaan bij de nieuwe Microsoft Online Services. In deze blog vat ik voor je samen wat allemaal voorbij is gekomen tijdens Ignite en wat we hier nu uit halen.
Ignite is het moment van het jaar waarin Microsoft aankondigingen doet en de koers van het bedrijf toelicht. Ik heb geprobeerd samen te vatten wat voor mij de highlights zijn.

De highlights
Teams, Teams, Teams
- Microsoft zet vol in op Teams. En ook in 2021 gaan ze hier mee door. Teams als HUB voor al je werk zowel binnen als buiten het Microsoft eco systeem. Of het nu gaat om het verder integreren van SharePoint, Lists, Planner, Stream en andere diensten. Daarnaast gaan de connectoren en apps van derde partijen nog verder geïntegreerd worden binnen Teams om een zo gestroomlijnd mogelijke “workflow” te creëren voor mensen.
Veiligheid en privacy
- De vele aanvallen op o.a. Microsoft netwerken en de wereldwijde zorgen om privacy, maakt dat Microsoft veiligheid nog meer prioriteit geeft. Het is zo’n speerpunt, dat Satya Nadella het 1 van zijn thema’s maakte; “Trust by Design”. Vanaf het begin zijn alle services met Trust opgebouwd, met oog voor de lokale soevereiniteit over data.
Versnelde flexibiliteit
- Met de komst van bijvoorbeeld Viva en Milestones is Microsoft aan het versnellen om locatie en tijdsonafhankelijk werken te ondersteunen. Covid-19 heeft gezorgd voor een versnelling van de adoptie van Teams en remote Microsoft was al langer bezig met“het nieuwe werken” (dit concept is ook alweer 10+ jaar oud) . In dit geval heeft Covid-19 gezorgd voor een klein gelukkig bij een groot ongeluk.
Azure
- Azure wordt nog verder uitgebouwd en vooral nog slimmer gemaakt. De AI mogelijkheden voor developers om in te zetten worden verder verbreed. Denk hierbij aan Cognitive search (zoekfunctie die gesproken tekst kan doorzoeken) en Azure Mixed Reality. En natuurlijk alle data opslag, verwerking, analyse en uitgifte die je maar wilt. Gehost over de gehele wereld met lokale privacy compliance.
Power Platform als commodity
- Het was opvallend dat de het Power Platform zo “gewoon” was. Na jaren van het zoeken van een plek binnen het Microsoft ecosysteem lijkt het zijn plek te hebben gevonden. Eerdere communicatie stond vooral in het teken van het vertellen wat de apps binnen het Power Platform kunnen. Dat is nu veel minder het geval, voor mij een teken dat het platform volwassener geworden is. Klanten herkennen het platform ook beter. Hierdoor wordt er ook minder vaak uitleg gegeven over het Power Platform en ligt de “push” vanuit Microsoft juist op andere services.
Data en Apps
- Naast dat alles vanuit Teams uitgevoerd moet kunnen worden, Teams als HUB, zie je ook dat er goed is nagedacht over het normaliseren van data. Op deze manier kan de data overal ontsloten worden voor verbeterde inzichten. Niet alleen het werk moet daarmee toegankelijker zijn, maar ook de data die je nodig hebt om werkzaamheden uit te voeren zou beter te benaderen moeten zijn. Microsoft Dataverse (CDS) helpt daarmee, maar ook Azure data warehouse en de business applicaties die je hierop kunt aansluiten. Het jaren verwachtte platform van zorgeloos veilig data toegankelijk maken lijkt nu toch echt gearriveerd te zijn.
Resources
Sessies zijn terug te zien via de Microsoft site, publicaties terug te vinden op het internet, maar voor specifieke vragen/onderwerpen kun je ook contact met ons opnemen.
MyIgnite
Op MyIgnite zijn de sessies gepubliceerd om terug te bekijken. Bijvoorbeeld de keynote is terug te vinden via MyIgnite – Satya Nadella Keynote (microsoft.com) . Zo kun je via de agenda de sessies terugvinden en terugkijken. Uiteraard ondersteund door Azure AI mogelijkheden die automatisch transscriptie en vertaling toepassen.
Ignite Books of News
We hebben een selectie beschreven van de vele aankondigingen en sessies tijdens Ignite. Alle aankondigingen van beide Ignite conferenties, september 2020 en maart 2021, zijn terug te vinden in de Ignite book of news publicaties van Microsoft;
Ignite 2020 Book of News (microsoft.com)
Microsoft Ignite 2021 Book of News
Microsoft Ignite YouTube
Microsoft staart zichzelf niet meer blind op de eigen techniek, maar weet ook dat veruit de meeste mensen YouTube gebruiken voor video content. Dus heeft ook Microsoft een apart kanaal voor Ignite toegevoegd. Hierop zijn meerdere sessies terug te vinden met ook één lange video voor wie Ignite in zijn geheel achter elkaar wil “bingewatchen”. Je moet er 11 uur, 6 minuten en 31 seconden voor over hebben; Microsoft Ignite 2021 live stream full.
Hou de XTRM website en LinkedIn pagina in de gaten voor blogs en video’s wanneer de aangekondigde functionaliteit ook daadwerkelijk beschikbaar komt. De beste manier? Schrijf je in voor de nieuwsbrief hieronder 👇🏼.
Anderen bekeken ook:
Een betere beveiliging met Security Copilot?
Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle...
Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!
In de eerdere Ignite 2023 blogs van collega's is al te lezen dat AI en Copilot hot topic zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en met Microsoft 365 Chat gaat een werkdag er echt anders uitzien. Tijdens Ignite werd deze functionaliteit ook absoluut in de...
Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard
Inmiddels heb je vast de naam Copilot al weleens voorbij zien komen. De slimme tool van Microsoft om ons bij onze dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Middels AI helpt Copilot onze dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld het genereren/aanbieden van content die...