De nieuwste toevoeging aan het Microsoft Power Platform is Microsoft Power Pages. Microsoft Power Pages is een nieuw onderdeel dat op dit moment beschikbaar is in de preview modus, dus nog niet officieel gelanceerd. Je kunt er echter al wel mee aan de slag om te ontdekken wat Power Pages nu precies is. Heb je geen zin of tijd om de nieuwe applicatie te ontdekken? Goed nieuws! In deze blog leg ik je uit wat Power Pages is en wat je er mee kunt.

Wat kan je met Power Pages?

Power Pages biedt de mogelijkheid om moderne en veilige websites te maken. Eerder bestond deze functionaliteit binnen Power Apps als Power Apps-portal, maar met de stand-alone versie waarin een ontwerpstudio is geïntegreerd heb je veel meer mogelijkheden. Net als bij de andere producten van het Power Platform geldt dat de mogelijkheden uitgebreider zijn wanneer je wel over technische ontwikkelkennis beschikt. Maar ook als end-user of geïnteresseerde zonder technische kennis kun je al met Power Pages aan de slag.

Net als Power Apps Portals is Microsoft Power Pages een low-code concept. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat Power Pages beschikt over ingebouwde authenticatie, autorisatie en platform beveiliging. Hierdoor kun jij je dus focussen op het ontwerpen van de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke site in plaats van druk te zijn met de techniek.

Binnen Power Pages is het mogelijk om samen te werken in teams, ieder met een eigen rol, een low-code websitemaker, een sitebeheerder en een professionele ontwikkelaar. Zo kun je met elkaar de ideale site bouwen, dit is anders dan in Power Apps. Hier zijn dat soort samenwerk opties helaas niet mogelijk.

Het fijne aan Power Pages is dat het erg lijkt op het Power Apps-platform. Via de startpagina kun je al je sites bekijken en bewerken. Zo staan er allemaal templates die je kunt gebruiken en je op die manier een vliegende start kunt maken. Bovendien pas je die templates zo aan dat je ze via de low code studio zelf eenvoudig kunt aanpassen. Als je verder leest dan leer ik je hoe je in een aantal stappen zelf aan de slag kunt.

Starten met Power Pages

Als je gaat naar https://powerpages.microsoft.com wordt de startpagina geladen. Je kunt gewoon inloggen met je M365 credentials. Op de startpagina is het mogelijk om een nieuwe site aan te maken. Je kunt ook verder navigeren naar sjablonen of informatie. Onder informatie vind je de ‘leerhub’ waar alle relevante documentatie, tutorials en video’s die door Microsoft worden aangeboden terug te vinden zijn.

Microsoft Power Pages_leerhub

Stap 1: Het aanmaken van een nieuwe site

Vanaf de startpagina is het gemakkelijk om een nieuwe site aan te maken met de knop ‘nieuwe site’. Je kiest een sjabloon die je als basis voor je site gebruikt. Vervolgens geef jij jouw site een naam en bepaal je de URL. Wanneer de site is aangemaakt kun je beginnen met het ontwerpen van je website. Op dit moment bestaan er nog maar enkele sjablonen maar Microsoft is van plan het aantal sjablonen, die gebaseerd zijn op use-cases, steeds verder uit te breiden.

Stap 2: Het ontwerp

Wil je een website ontwikkelen zonder dat je enig gebruik maakt van code? Dat kan! Je doorloopt dan binnen de ontwerpstudio een aantal vensters. Om te beginnen bepaal je de structuur van je website en maak je de benodigde pagina’s aan. De aangemaakte pagina’s worden automatisch op de juiste plaats toegevoegd in de site navigatie.

Wanneer je de structuur van je site hebt bepaald ga je aan de slag met de indeling van je pagina’s. Alle pagina’s bestaan, net zoals bij SharePoint, uit verschillende secties. Voor iedere sectie kun je de layout, uitlijning en achtergrond bepalen. Na het aanmaken van de secties begin je met het vullen van de site met content. Het is mogelijk om verschillende content elementen toe te voegen. Deze elementen bestaan onder andere uit tekst, afbeeldingen, video’s, lijsten of het Power BI dashboard. 

Tussendoor kun je gebruik maken van het voorbeeld (wat je ziet op de afbeelding rechts) om te checken hoe de website op een desktop of mobiele telefoon eruit komt te zien!
Microsoft Power Pages_voorbeeld
Wanneer je een element gebruikt heb je de mogelijkheid om in de HTML code aanpassingen te maken. Met behulp van een simpele aanpassing in de HTML code wordt de positie van een knop gewijzigd.

Stap 3: Opmaak

Wanneer je alle pagina’s hebt gevuld met de gewenste content dan is het mogelijk om het kleurenpalet van je website aan te passen. Je kunt kiezen uit een aantal standaard thema’s, maar het is ook mogelijk een stijl helemaal aan te passen zoals jij dat wil!

Aanpassen van thema’s
Wanneer je een thema gaat aanpassen heb je een aantal opties. Als eerste kan je het kleurenschema van je website aanpassen in de kleuren van (bijvoorbeeld) je organisatie. Je hebt verder de mogelijkheid om de Achtergrond kleur, Lettertypes, Knoppen en linkjes en Marges en tussenruimtes te wijzigen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende standaarden. Wil je echt je eigen draai aan de website geven dan zul je een CSS bestand moeten toevoegen in de back-end.

Stap 4: Toevoegen van gegevens en flows

Wil je gebruik maken van formulieren op je website dan kun je deze in de Power Pages portal opstellen. Alle data wordt opgeslagen in een achterliggende data verse. De formulieren die gemaakt en getoond worden zijn gebaseerd op model-driven apps. Daarnaast heb je de mogelijkheid om flows toe te voegen die je in staat stellen om automatiseringen in je website te integreren.

 

Stap 5: Beveiliging

Aangezien het mogelijk is om websites te maken die zichtbaar zijn voor externe personen is beveiliging een zeer belangrijk onderwerp. De beveiliging zorgt ervoor dat de gegevens uit Dataversie en andere gegevensbronnen alleen toegankelijk zijn voor de belanghebbende. Power Pages heeft een ingebouwd beveiligingsmodel dat ervoor zorgt dat bedrijfsinformatie alleen bij de juiste gebruikers terecht komt.

Om ervoor te zorgen dat dit mogelijk is worden de volgende componenten gebruikt om de toegang te regelen:

  • Geverifieerde gebruiker
  • Web rollen
  • Tabel- en Paginamachtigingen

Geverifieerde gebruikers
Door gebruik te maken van identiteitsproviders en dus geverifieerde gebruikers kan jouw organisatie toegang verlenen tot hun portal, door middel van authenticatie. Gebruikers die toegang hebben tot Power Pages worden weergegeven in de Dataverse-database van Microsoft in de vorm van contactrecords. Vervolgens kunnen Power Pages direct worden geïntegreerd met veelvoorkomende authenticatieproviders zoals LinkedIn, Microsoft, Facebook, Google, Twitter, Azure Active Directory en/of Microsoft. Het is mogelijk om web rollen toe te wijzen aan geverifieerde gebruikers. Per web rol kun je specifieke toegang tot een site of pagina bepalen.

Web rollen
Met web rollen kan de gebruiker toegang krijgen tot specifieke gegevens en is de gebruiker in staat acties uitvoeren op de website. Web rollen zijn gekoppeld aan gebruikers, tabelmachtigingen en paginamachtigingen. Wanneer een gebruiker wordt aangemaakt, krijgt deze standaard de web rol ‘Geverifieerde gebruikers’ toegewezen.

Tabel- en paginamachtigingen
Tabelmachtigingen beschermen de gegevens die worden weergegeven in de portal of site. Nadat de tabelmachtiging is geconfigureerd, is deze gekoppeld aan een web rol om toegang te verlenen aan een gebruiker.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog zelf aan de slag kunt met Power Pages. Mocht je nog vragen hebben dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Meer weten over Microsoft Power Pages?

Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen.

Wil je de hulp van xtrm inschakelen? 

laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP