De impact van de nieuwe Microsoft Stream voor gebruikers
De wereld van videobeheer en -distributie is geëvolueerd met de introductie van Stream op SharePoint, een geïntegreerde oplossing binnen het Microsoft 365 ecosysteem. Deze blog biedt inzicht in hoe gebruikers alledaagse taken kunnen uitvoeren binnen deze nieuwe Stream-oplossing. Ook gaan we dieper in op de impact die de nieuwe Microsoft Stream heeft op de gebruiker. Stream op SharePoint stelt gebruikers namelijk in staat om video’s te beheren, delen, verbeteren en afspelen en integreert naadloos met SharePoint, Teams en OneDrive.
Microsoft Stream Bezoeken
In het verleden was Stream Klassiek de centrale hub voor alle video’s in een organisatie. Nu is Stream de persoonlijke thuisbasis voor video’s, toegankelijk via SharePoint, OneDrive en Teams. Dit betekent dat video’s niet langer in een afzonderlijke omgeving worden bewaard. In plaats daarvan kun je ze uploaden en delen via de verschillende tools in M365.
Deze verandering is voornamelijk ingegeven door de wens om een gebruiksvriendelijkere omgeving te creëren waarin het delen en beheren van video’s net zo eenvoudig is als het delen van elk ander bestand. Door de samenvoeging met SharePoint, OneDrive en Teams worden video’s nu ondergebracht in de bredere context van de algemene samenwerkingsomgeving van Microsoft 365. Gebruikers hebben hierdoor een meer gestroomlijnde en consistente gebruikerservaring.
Deze ontwikkeling stimuleert een meer geïntegreerde en gestroomlijnde werkomgeving. Videocontent is nu net zo toegankelijk als andere typen bestanden. Hierbij is ook de gebruikerservaring geoptimaliseerd voor een naadloze samenwerking en contentbeheer. Dit draagt bij aan een efficiëntere informatiestroom en verbeterde samenwerkingsmogelijkheden binnen de organisatie. Op de startpagina van Stream in Office vind je recente video’s die je hebt bekeken, video’s die met je zijn gedeeld of video’s die je als favoriet hebt bekeken.

Uploaden in Microsoft Stream
Eerder werden video’s geüpload naar Stream Klassiek vanaf de startpagina, groepen of de kanaalpagina. Nu is het mogelijk om video’s op verschillende locaties te uploaden. Hierbij kun je denken aan het tabblad Bestanden in Microsoft Teams, SharePoint-bibliotheken, Yammer/Viva Engage community of jouw OneDrive. Dit biedt meer flexibiliteit bij het beheren en delen van video-inhoud.
Stel je voor dat een marketingteam regelmatig video-updates deelt over lopende campagnes en projecten. Voorheen, bij het gebruik van Stream Klassiek, moesten teamleden specifiek naar de Stream-startpagina of kanaalpagina gaan om deze video’s te bekijken.
Met de recente updates kunnen teamleden nu rechtstreeks video’s uploaden naar hun specifieke SharePoint-bibliotheken die zijn gekoppeld aan de projecten waar ze aan werken. Hierdoor kunnen teamleden binnen het project direct toegang krijgen tot de video-updates vanuit de vertrouwde SharePoint-omgeving die ze al gebruiken voor het beheren van andere projectdocumenten en -bronnen.
Machtigingen
Eerder werden machtigingen voor video’s beheerd binnen Stream Klassiek. Nu zijn machtigingen voor videobestanden gebaseerd op de algemene Microsoft 365 machtigingsmethoden. Dit betekent dat bestanden die zijn opgeslagen in SharePoint-sites of -teams over het algemeen toegankelijk zijn voor iedereen met de juiste site- of teammachtigingen. Ook is het mogelijk om specifieke bestanden of mappen te delen met specifieke gebruikers of beveiligingsgroepen.
Stel je voor dat een HR-team training video’s wil delen met specifieke afdelingen binnen de organisatie. Voorheen, bij het beheren van machtigingen in Stream Klassiek, moesten teamleden afzonderlijk machtigingen instellen voor elke video die ze wilden delen. Wat ook enige complexiteit met zich mee kon brengen.
Met de huidige Microsoft 365 machtigingsmethoden kunnen teamleden eenvoudig de video’s opslaan in specifieke SharePoint-sites die zijn toegewezen aan de relevante afdelingen. Hierdoor zijn de video’s standaard toegankelijk voor teamleden met de juiste site-machtigingen. Bovendien kunnen teamleden specifieke video’s of mappen delen met individuele gebruikers of beveiligingsgroepen. Op deze manier wordt de controle behouden over wie toegang heeft tot welke training video’s. Ongeacht de algemene toegangsrechten van de SharePoint-site.
Video’s opnemen in Stream
In het verleden werden video’s opgenomen vanuit Stream Klassiek via het menu ‘Maken’. Nu kun je video’s rechtstreeks opnemen vanaf de startpagina van Stream op SharePoint. Bovendien biedt de nieuwe camera in Stream op SharePoint extra functies, zoals filters, tekst, pen-annotaties en zelfs het wijzigen van je achtergrond tijdens het presenteren. Hiermee wordt het creatieve potentieel vergroot. Gebruikers kunnen nu meer dynamische en boeiende video-inhoud maken zonder dat ze hiervoor aparte tools of software van derden hoeven te gebruiken.

Video’s Organiseren in Groepen & Kanalen
Vroeger werden video’s georganiseerd in groepen en kanalen binnen Stream Klassiek. Met Stream op SharePoint zijn deze concepten niet langer van toepassing. Video’s kunnen nu op dezelfde manier worden georganiseerd als andere bestanden, in mappen, bibliotheken, sites en community’s. Zo kunnen video’s bijvoorbeeld rechtstreeks worden geplaatst op het tabblad ‘Bestanden’ van een Teams-team. Dit biedt gebruikers het voordeel van een meer naadloze ervaring.
Titel, Beschrijving, Miniatuur, Hoofdstukken, Transcripties, Bijschriften
De mogelijkheid om titels, beschrijvingen, miniaturen, hoofdstukken, transcripties en bijschriften aan video’s toe te voegen, was vroeger beperkt tot Stream Klassiek. Nu kunnen dezelfde metagegevens worden ingesteld voor video’s die zijn geüpload naar SharePoint, Teams of OneDrive. Dit biedt meer mogelijkheden voor het personaliseren en categoriseren van video-inhoud.
Zoekfunctie in Stream
Vroeger moesten gebruikers naar Stream Klassiek gaan om video’s te zoeken. Nu kunnen video’s overal in Microsoft 365 worden gevonden met behulp van Microsoft Search in Bing, op basis van titels, beschrijvingen, hoofdstuknamen en transcripties. Het zoekt niet alleen op basis van de titel en beschrijving, maar ook op basis van wat er in de video wordt gezegd. Dit vergroot de toegankelijkheid van video-inhoud binnen de organisatie.
Video’s insluiten in Stream
Het insluiten van video’s in interne websites was vroeger alleen mogelijk vanuit Stream Klassiek. In de context van digitale inhoud betekent insluiten dat een video naadloos kan worden weergegeven binnen de structuur van de webpagina zelf, waardoor kijkers de video direct kunnen bekijken zonder de pagina te verlaten. Nu kunnen video’s die zijn geüpload naar SharePoint, Teams of OneDrive met een iFrame worden ingesloten in andere interne websites, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn.
Een meer gedetailleerde analyse met Microsoft Stream
Vroeger beperkte de analyse van Stream Klassiek zich tot eenvoudige statistieken zoals het aantal weergaven en likes. Met Stream op SharePoint kunnen gebruikers gedetailleerdere analyses uitvoeren, zoals het identificeren van kijktrends, het evalueren van retentiepercentages en het verkrijgen van inzicht in de kijkers van de video’s.
Deze verbeterde analysemogelijkheden bieden een dieper inzicht in het kijkgedrag van gebruikers, waardoor beheerders en contentmakers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over welke soorten videocontent effectief zijn en welke mogelijke aanpassingen nodig zijn om de betrokkenheid te vergroten. Het verzamelen van gedetailleerde inzichten over kijkers en kijkpatronen draagt bij aan een meer data gestuurde benadering van contentbeheer, waardoor gebruikers de prestaties van video-inhoud kunnen verbeteren en aanpassen aan de behoeften en interesses van het publiek.
Meer flexibiliteit en toegankelijkheid met Microsoft Stream op SharePoint
De overstap van Stream Klassiek naar Stream op SharePoint heeft een aanzienlijke verschuiving teweeggebracht in de manier waarop gebruikers videocontent beheren, delen en gebruiken binnen het Microsoft 365-ecosysteem. Door de naadloze integratie met SharePoint, Teams en OneDrive is de toegankelijkheid en flexibiliteit van videocontent aanzienlijk vergroot, wat leidt tot een verbeterde samenwerkings- en communicatie-ervaring voor organisaties. Deze overstap biedt een veelvoud aan voordelen, waaronder:
- Een verhoogde productiviteit en efficiëntie bij het delen van informatie
- Verbeterde samenwerkingsmogelijkheden
- Een meer gestroomlijnde contentorganisatie
Door deze nieuwe mogelijkheden te omarmen, kunnen organisaties profiteren van verbeterde video-opname, geavanceerde contentorganisatie en diepgaande analysefuncties die de kracht van Stream op SharePoint ontsluiten.
Het integreren van Stream op SharePoint biedt een strategische voorsprong voor organisaties door de verbeterde mogelijkheden voor samenwerking en communicatie. Het stelt gebruikers in staat om op een efficiënte manier waardevolle inzichten te verkrijgen en hun videocontent te optimaliseren, waardoor ze kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige en boeiende visuele content.
Kortom, het omarmen van Stream op SharePoint bevordert een meer gestroomlijnde, samenhangende en geoptimaliseerde video-ervaring binnen het Microsoft 365 landschap, wat resulteert in verbeterde productiviteit en effectieve communicatie voor organisaties van elke omvang.
Meer weten over de nieuwe Microsoft Stream?
Wil je meer weten over de Microsoft Stream? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.
Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of ons te volgen op LinkedIn!
Anderen bekeken ook:
Een betere beveiliging met Security Copilot?
Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle...
Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!
In de eerdere Ignite 2023 blogs van collega's is al te lezen dat AI en Copilot hot topic zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en met Microsoft 365 Chat gaat een werkdag er echt anders uitzien. Tijdens Ignite werd deze functionaliteit ook absoluut in de...
Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard
Inmiddels heb je vast de naam Copilot al weleens voorbij zien komen. De slimme tool van Microsoft om ons bij onze dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Middels AI helpt Copilot onze dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld het genereren/aanbieden van content die...