Maak kennis met onze specialist in Microsoft 365 adoptie, Janneke Spiekerman. Onlangs is Janneke gestart bij XTRM development en gaat ze zich volledig focussen op het Microsoft 365 platform, met een specifieke focus op adoptie.

Ondertussen weten we allemaal dat een verandering niet enkel om techniek draait, maar dat het in de praktijk vaak een hele uitdaging is om adoptie succesvol te realiseren. Als Lead Adoptie neemt Janneke de nodige jaren ervaring met zich mee en komt ze ons team hierin versterken. We stellen je graag voor aan ons nieuwste teamlid.

Adoptie specialist Janneke

Wil jij ook starten als Microsoft 365 consultant? Klik dan op de onderstaande knop en bekijk onze vacatures.

Waarom heb je gekozen voor XTRM?

Nou, ik ben een enorm gevoelsmens. Na de gesprekken die ik heb gevoerd, zat het meteen goed. Het was precies wat ik zocht zonder op zoek te zijn. Samen met je team organisaties helpen om de mogelijkheden die het Microsoft 365 platform te bieden heeft volledig te benutten. Ik wilde niet meer alleen bouwen aan een mooi merk, maar dat samen doen. De sfeer en mentaliteit van XTRM gaven voor mij de doorslag! Ik wilde graag deel uitmaken van dit team en samen verder groeien.

Je bent nu enige tijd werkzaam binnen XTRM, voldoet het ook aan je verwachtingen?

Ik ben nu een aantal weken werkzaam bij XTRM development en ik kijk terug op een mooie start! Het gevoel waar ik zo van aanging zit nog altijd goed. Sterker nog, het is alleen maar prettiger geworden omdat er zo snel een team-gevoel is ontstaan en ik vanaf dag één volledig betrokken ben bij alle facetten van het werk. Ik kan dus zeker zeggen dat het volledig voldoet aan al mijn verwachtingen of zelfs nog wel wat meer!

Wat voor soort advies zou jij aan iemand meegeven die als Microsoft consultant wil starten binnen XTRM?

Als je twijfelt of toe bent aan een stap in een energieke werkomgeving en met een team aan de slag wil, dan kun je los. Het mooie is dat je direct aan de slag gaat in de praktijk met begeleiding van collega’s die meer ervaring hebben en graag coachen.

Doordat je direct aan de slag gaat in de praktijk ontdek je waar je passie ligt en leer je simpelweg het meeste door vlieguren te maken. Ook krijg je veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en kun je jezelf verdiepingen in een Microsoft 365 thema waar je hart ligt, zoals Microsoft 365 adoptie dat bij mij is.

En wat heb je tot op heden gedaan als Microsoft 365 adoptie specialist?

Waar zal ik eens beginnen. Grotendeels is het Microsoft 365 platform de rode draad. Waarin ik begon met SharePoint en vervolgens Microsoft 365 al snel om de hoek kwam kijken.

Mijn IT-carrière begon al tijdens mijn studie (International Business & Management Studies in Rotterdam). Hierbij kreeg ik de kans om een kijkje te nemen in de IT consultancy. Voordat ik het wist had ik een vaste klant en was ik bezig met gebruikersvraagstukken. Dit groeide uit tot een passie om de brug te zijn tussen de IT-afdeling en gebruikers in een organisatie.

Hiermee heb ik een aantal jaar ervaring in de consultancy opgedaan en heb ik daarnaast ook in dienst gewerkt bij een grote overheidsorganisatie. Vervolgens zette ik de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Hierin ben ik ruim anderhalf jaar actief in geweest, voordat ik me aansloot bij XTRM development.

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière als Microsoft consultant te volgen?

Ik rolde er echt in. Het was geen directe keuze, maar eerder een kwestie van nieuwsgierigheid. Heel praktisch ben ik gewoon een dagje mee gaan lopen met een senior consultant destijds. Waarbij ik al snel merkte dat ik medewerkers wilde helpen en zelf ook handig wilde worden met de systemen. Het mooie van consultant zijn, is dat je de diverse perspectieven meemaakt van verschillende organisaties en interne processen. Die ervaringen zijn heel waardevol om te kunnen delen. Ik kan het mij simpelweg niet voorstellen om iets anders te doen. Ik vind de specialisatie in Microsoft 365 adoptie geweldig!

Kun je wat meer vertellen over je ervaring en achtergrond op het gebied van Microsoft?

Zeker! Mijn start was met SharePoint 2010, de toen nog niet-cloud maar geïnstalleerde ‘on-premises’ versie. Ik was betrokken bij veel intranet projecten en heb zelf ook achter de knoppen gezeten om de inrichting en het ontwerp vorm te geven. Ik kende elke knop letterlijk uit mijn hoofd. Maar toen begon de verschuiving met de komst van de online mogelijkheden van Office 365, waardoor ik mij nu volledig focus op Microsoft 365.

Ik vind het prachtig om organisaties te helpen waar ze moeten beginnen. Welke app voor welk doel ingezet moet worden en vooral om te werken vanuit een goed doordacht plan en dit op de juiste manier te communiceren richting de medewerkers. Uit ervaring heb ik geleerd dat het essentieel is om te voorkomen dat organisaties overweldigd raken door de overvloed aan mogelijkheden. En geloof me, dat is iets wat nog vaak voorkomt. En ja, dan blijft de vraag: waar begin je om dat te voorkomen?

En wanneer kwam de specialisatie op het gebied van Microsoft 365 adoptie?

Eigenlijk zat die passie er altijd al in. Ik heb ook overwogen of ik de hoek in wilde slaan van de meer technische kant en inrichting. Hierbij merkte ik bij mijzelf dat het vuurtje echt aanging van de vraagstukken hoe je een technische verandering succesvol overbrengt binnen een organisatie. Dankzij dat zijstapje naar de ‘techniek’ heb ik ook veel kennis van de achterliggende systemen. Zoals hoe Microsoft Teams, SharePoint en OneDrive in elkaar steken, welke instelling opties er mogelijk zijn en welke app het beste tot zijn recht komt in de praktijk.

Wat zijn projecten of successen waar je trots op bent?

De afgelopen twee jaar was ik betrokken bij de realisatie van een digitale werkomgeving bij een grote overheidsinstantie. Hierbij lag er écht een ambitieus en uitdagend eisenpakket op tafel dat terug moest komen in de inrichting van Microsoft Teams, SharePoint en OneDrive. Samen met een team hebben we alles zo doordacht én na de livegang zijn we blijven door ontwikkelen. Waar ik nu met een team volledig focus op Microsoft 365 bewustwording verhogen onder de medewerkers. Ik ben enorm trots wat er is neergezet met het team en de nauwe samenwerking met een gebruikerscommunity.

Overigens was een andere te gekke highlight van de afgelopen jaren die ik nooit zal vergeten: SharePoint training geven in Dubai!

Welke adoptie uitdagingen heb je ervaren waar organisaties vaak tegenaan lopen en hoe heb je deze overwonnen?

Bij menig organisaties zie ik veelal een chaotische situatie ontstaan rondom het Microsoft 365 platform. Alles staat aan, alles is in gebruik en soms wel te veel. Deze situaties zijn zeker versterkt door de Covid periode. Alles ging ineens aan in Microsoft Teams. In dergelijke gevallen merk ik vaak dat een solide plan ontbreekt of worden er keuzes gemaakt die, naar mijn mening, opmerkelijk zijn.

De beste aanpak die hierbij werkt is om orde te scheppen, structuur aan te brengen en stap voor stap te verbeteren. Je wilt een omgeving hebben die aan de gestelde eisen voldoet of simpelweg past bij de mensen en werkwijzen. Zelf ben ik super pragmatisch en wil niet accepteren dat een onwenselijke situatie de norm wordt.

Hoe zie jij de toekomst van Microsoft technologieën en welke rol denk je dat deze zullen spelen in de bedrijfswereld?

Je kunt als organisatie niet meer zeggen dat je niet digitaal wilt werken of het even aankijkt. Er komen ontwikkelingen aan die de manier van werken gaan veranderen. Denk hierbij aan tijdbesparende acties, chat-oplossingen, digitaal vergaderen en samen efficiënt werken aan documenten. Mijn verwachting is vooral dat alles slimmer gaat worden, meer verbonden en niet een pakket van losse apps.

Nu we je op werkgebied beter hebben leren kennen, zijn we natuurlijk ook benieuwd wie Janneke Spiekerman privé is

Ik ben mama van 2 jongens, nu 5 en 2, en ik ben getrouwd. Sinds een paar jaar woonachtig in de gemeente Katwijk. Waar ik heel blij van wordt is een goede cappuccino, die ik het liefst drink in het zonnetje op het terras. Wanneer de gelegenheid zich voordoet pak ik een lekkere sportles met een combi van yoga, tai chi en pilates.

Adoptie specialist

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

Na een werkweek ga ik het allerliefste met mijn gezin naar onze uitvalsbasis strandtent in het zomerseizoen aan het Noordwijkse strand, waar ook veelal een deel van de familie is te vinden.
’s Avonds lekker Indiaas eten (bestellen), serie kijken en relax. Overigens kan ik ook enorm genieten van uit eten gaan.

Werken bij XTRM

Wil je meer weten over starten als Microsoft 365 consultant of heb je een andere vraag? Stuur dan een mail naar info@xtrm-dev.com en wij zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Mocht je op de hoogte willen zijn van alle ontwikkelingen rondom Microsoft 365 of XTRM development? Volg ons dan op LinkedIn. Ben je benieuwd naar de ervaring van andere collega’s? Lees hier de blog van Frank of Rohid.

Anderen bekeken ook:

Even voorstellen, onze collega Tjeerd

Even voorstellen, onze collega Tjeerd

Alweer enige tijd geleden ben ik als Microsoft 365 consultant gestart bij XTRM Development. Ondanks mijn ervaring met SharePoint en Office 365 tijdens mijn studie en stages was ik toch enigszins nerveus als starter op de arbeidsmarkt. Maar ik was ook heel enthousiast...

Nieuwe collega: Roanne Spoorenberg

Nieuwe collega: Roanne Spoorenberg

Starten bij XTRM als Microsoft 365 consultant De eerste weken als consultant bij XTRM zijn voorbijgevlogen. En daarbij heb ik al heel wat zaken kunnen oppakken voor klanten! Zoals het voorbereiden en geven van trainingen over het Microsoft Teams en SharePoint. Ook ben...

Wil je de hulp van xtrm inschakelen? 

laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP