Met de twee krachtige tools: Power Automate en Azure Automation kun je bedrijfsprocessen automatiseren en coördineren. In deze blog wil ik dieper op dit topic ingaan, zodat je een beeld krijgt wat de benodigdheden zijn en welke implementatiemogelijkheden er zijn.
Licentie + kosten
Bij de meeste Microsoft 365 licenties krijg je Power Automate er standaard bij. Echter heb je niet de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de Premium connectoren. Connectoren in Power Automate zijn componenten die connecties kunnen maken met externe data bronnen (SharePoint Teams, etc). Premium connectoren zijn connectoren die bijzondere data bronnen kunnen benaderen zoals Azure automation, Azure Log, etc. Deze zijn alleen verkrijgbaar via extra betaling.
Daarnaast geldt voor Azure Automation een andere prijsconstructie. Hieronder beschrijf ik per component wat aangeschaft dient te worden.
Power Automate
Microsoft heeft het licentiemodel aangepast voor enkele connectoren in Power Automate. Connectoren die eerst gratis waren, zijn nu aangemerkt als premium connectoren. Hierdoor zijn er kosten verbonden aan het gebruik van deze connectoren. Omdat we gebruik willen maken van de Azure Automation connector, en dit een premium connector is, dienen we een Power Automate per user plan licentie https://powerautomate.microsoft.com/nl-be/pricing/ aan te schaffen om daarvan gebruik te kunnen maken.
Azure Automation prijs
Runbook is een onderdeel van Azure Automation en is een gedefinieerde taak/script. Het voordeel van een Runbook is dat je geen extra server hoeft aan te schaffen om een gepland script of flow te laten afvuren. Daarnaast kan het script ook via een extern systeem worden benaderd via een HTTP request. Dus de integratie met andere systemen maakt deze oplossing ideaal. Daarnaast is het ook qua kosten efficiënt. De kosten worden namelijk gemeten op basis van de runtime van een taak. Zie onderstaand tabel voor de huidige kosten:

Je ziet dat de eerste 500 minuten geheel gratis zijn per maand en ga je boven de 500 minuten kost het slechts 0.003 eurocent per minuut.
Azure Automation – Implementatie Runbook
Als je via Azure AD het Automation account opent, krijg je het volgende scherm te zien:

Via de sectie Runbooks kun je een Runbook aanmaken. Als je een nieuwe Runbook aanmaakt kun je een Runbooktype kiezen. Een Runbookype is het type programmeertaal waarmee je de logica definieert. In deze case maken we gebruik van de Runbooktype Powershell.


Powershell Modules
Hoe zit het dan met de bekende Powershell modules als PNP.Powershell of ExchangeOnline? Gelukkig kun je deze installeren via de sectie Modules bij Automation Account.


Nadat je een module hebt geïnstalleerd worden de Powershell commando’s van die modules uiteindelijk herkend.
Parameters doorgeven aan een Runbook
Stel je hebt een Powershell script geïmplementeerd en je wilt dat het script parameters ontvangt van een extern systeem, dan is dit ook mogelijk.
Dit kun je bijvoorbeeld a.d.h.v. de volgende code implementeren:

Power Automate
We gaan nu ervanuit dat we een Runbook hebben geïmplementeerd die de parameters UserID, Username, ZipCode verwacht.
Om via Power Automate een Runbook te kunnen uitvoeren maken we gebruik van de Azure Automation connector. Daarnaast kiezen we voor de actie Taak maken.

Je krijgt de volgende actie te zien.

Wanneer je het juiste Abonnement, Resourcegroup en Automationaccount hebt geselecteerd, krijg je een lijst te zien van de aangemaakte Runbooks. In dit voorbeeld maken we gebruik van de Runbook testPNP. Automatsch worden de bijbehorende parameters van de Runbook via deze taak getoond. Je ziet namelijk onderaan dat de parameters UserName, UserID, zipcode als invoerveld verschijnen. Dit is mooi om te zien hoe Runbook geïntegreerd is met Power Automate.
Extra tips
Tenslotte heb ik nog steeds het gevoel dat ik nog veel dingen mis die ik nog wil vertellen. In ieder geval heb ik alvast de basis verteld zodat je al zelf aan de slag kunt gaan en kunt bedenken hoe je een proces binnen een bedrijf kunt automatiseren. Toch wil ik jullie alvast enkele tips meegeven 😊
- Naast dat een Runbook via een extern systeem kan worden benaderd kan een Runbook ook worden ingepland en automatisch worden gestart. Je hebt dan een scheduler die in de cloud is gedefinieerd.

2. Een Runbook heeft ook zijn eigen logboeken. Om logs te kunnen schrijven via de Powershell maak je gebruik van de commando Write-Output. Hieronder een voorbeeld.

3. Hoewel testen van een Powershell Runbook mogelijk is in de cloud, is lokaal testen altijd sneller.
4. Wanneer via het Powershell script gebruik wordt gemaakt van een authenticatie op een API is er geen gebruikersinteractie mogelijk. Daarnaast wordt voor een betere security Modern authentication van Microsoft verwacht. Je zal er dan bijvoorbeeld vanuit moeten gaan dat een API of module via een ClientID of Clientsecret geauthenticeerd moet worden. Een betere mooie oplossing is dat de authenticatie via het Automation account verloopt met de juiste toegewezen permissies op een API (SharePoint, Exchange, MS Graph, etc).
Meer weten?
Neem contact op met XTRM Development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen.
Anderen bekeken ook:
Microsoft Build 2023 – XTRM watch party
Microsoft had afgelopen 23 en 24 mei haar jaarlijkse developers conferentie, Microsoft Build. Deze conferentie is eigenlijk het event voor developers. Daarnaast gebruikt Microsoft het als hét platform om de community te laten zien waar de techniek staat op moment. Zeker met de aankondigingen omtrent Copilot waren we zeer benieuwd wat er ging komen. Daarom hadden wij dinsdag een watch party op ons kantoor in Bunnik. We keken samen met het team de Keynote presentaties en gebruikten het moment om te discussiëren over de nieuwe ontwikkelingen.
Help! Mijn Microsoft Teams werkt niet meer
Met de toenemende voorkeur voor het communiceren op afstand worden applicaties zoals Microsoft Teams steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Het laatste wat je daarom wilt, is dat je Microsoft Teams niet meer optimaal werkt. Heb je problemen met inloggen, loopt de...
Microsoft Stream Migratie: wat moet je weten?
Microsoft Stream is de streaming video oplossing binnen Microsoft 365 en deze dienst verhuist. De oplossing waarop Stream ooit begon stond te los van de rest van de services. Met de verhuizing naar het nieuwe platform zijn jouw video’s beter beschikbaar in de andere...