De Viva familie is niet meer weg te denken uit Microsoft 365. Dit keer bekijken we de Viva app; Viva Learning. Dit is een tool om intern trainingen aan te bieden. Zowel voor de medewerkers om zelf te volgen, maar ook een organisatie kan trainingen inplannen voor haar medewerkers.
In deze blog gaan we in op de functionaliteit van de Viva Learning app en leggen we uit hoe deze werkt. Ook bespreken we wat je moet weten voordat je aan de slag gaat en geven we informatie over de verschillende licentie opties en prijzen. En tot slot zullen we ook onze mening delen over deze app.
Mijn naam is Mark Overdijk, consultant bij XTRM development en dit is de blog “Viva Learning”.
Wat is Viva Learning?
Viva Learning biedt simpel gezegd de mogelijkheid om via Microsoft Teams makkelijk eigen of van andere platformen trainingmodules te volgen. Dit ontstond na de aankoop van LinkedIn.
Hoe kan Microsoft de bibliotheek van LinkedIn Learning nog beter en breder beschikbaar maken in de tijd van thuiswerken (Covid)? Viva is specifiek voor de employee experience gelanceerd. Hoe houden we de nu thuismedewerkers dicht bij het bedrijf en het werk? Via Viva Learning werd het mogelijk om trainingen digitaal in Teams aan te bieden.

Wat zijn de mogelijkheden van Viva Learning?
Als je eigen training/cursus materiaal hebt, kun je deze op SharePoint zetten en toevoegen als module in Viva Learning. Je maakt deze module organisatie breed beschikbaar en/of wijst deze toe aan een specifieke groep om te volgen.
Dit principe geldt ook voor de Microsoft Lear en 365 bibliotheken van Microsoft. Je kunt nu deze modules direct vanuit Teams vinden en starten. Omdat Microsoft de eigenaar is van LinkedIn heeft zij ook de top 125 trainingen van LinkedIn Learning toegevoegd aan de bibliotheek.
Mocht je nu Viva Learning Premium of de Viva Suite aangeschaft hebben dan krijg je de mogelijkheid om 3 partij modules te integreren. Training modules van:
- Coursera
- edX
- InfoSec
- Pluralsight
- John Bersin Academy
- Udemy
- EdCast
- Go1
- OpenSesame
- Skillsoft
- Udacity
Op deze wijze integreer je deze leerportalen in Teams en breng je het geheel samen in één interface; bijvoorbeeld de Udemy, Pluralsight en Microsoft Learn modules. Dit maakt het mogelijk om één mix van modules van verschillende platformen samen te voegen tot één learn path voor medewerkers.
In een bekende interface van Microsoft Teams kun je modules aanbieden en voortgang bijhouden. Ik zie het wel zitten.
Viva Learning release en licentie
Viva Learning is beschikbaar sinds November 2021. Er zijn inmiddels 2 versies van Viva Learning. Hiervan is de standaard editie beschikbaar in de commerciële Microsoft 365 licenties (E1, E3, E5, Business basic, Business standard, Business premium, F1, F3, F5). Dit is inclusief toegang tot de Microsoft Learn en Microsoft 365 bibliotheken en de 125 beste LinkedIn trainingen. Daarnaast is er ook de optie om je eigen resources via SharePoint aan te bieden via Viva Learning.
Dan is er ook nog een Premium optie. Belangrijkste toevoegingen zijn; Mogelijkheid om automatisch inhoud aan te bevelen en voortgang te rapporteren. De integratie met derde partij providers van trainingen en LMS (Learning Management System) systemen. En de mogelijkheid om trainingen in te plannen in je agenda. De kosten hiervan zijn € 3,40 per gebruiker/maand en zijn ook aan te schaffen via de volledige Viva Suite € 10,30 per gebruiker/maand.
Viva Learning beheer
Viva Learning behoeft enige setup, maar vanuit een Administrator oogpunt is er weinig beheer. Hiervan ligt het meeste bij de Knowledge Admin en de Knowledge Manager. De Admin heeft toegang tot de trainingmodules, de licenties en deelt de managers in. De Knowledge Manager beheert de trainingen en groepen voor de groep medewerkers. Het beheer dat hier in gaat zitten is afhankelijk van de inzet van de organisatie om dit te beheren en sturen.

Viva Learning is een hele fijne toevoeging. Het stimuleert om te leren en maakt het makkelijk om dit via Teams te doen. Het is een no-brainer om deze app aan te zetten binnen je organisatie voor de IT afdeling voor de Microsoft (365) modules. En als je daarnaast geen andere training portal of LMS hebt kun je met Viva Learning van start gaan om digitaal trainingen aan te bieden. De intergratie met andere aanbieders van trainingen en LMS’en is fijn en helpt Teams nog meer die Hub functie toe te dichten binnen je organisatie.
Voor de premium versie is het uiteraard aan te raden om via een business case de kosten/baten voor jouw bedrijf op te stellen. Wanneer Teams als primair en strategische applicatie wordt neergezet, is het zeker mogelijk dat er een positief resultaat uit kan komen. XTRM development kan je hierbij helpen.
Vraag XTRM development voor een demo als deze app jouw team/organisatie kan helpen met de focus te houden op meetbare doelen.
Meer weten over Microsoft Viva?
Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!
Anderen bekeken ook:
Viva Goals helpt met het bereiken van doelen
De Viva familie wordt groter en groter. Deze keer bekijken we de Viva app; Viva Goals. Een tool om doelen te stellen voor jezelf/medewerkers en deze te volgen. Wat is het idee van deze app? Hoe werkt het? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en kijken we naar...
Verbeter jouw verkoopproces met Viva Sales
De Viva familie groeit en groeit. Deze keer bekijken we de Viva app; Viva Sales. Een tool dat data uit CRM naar M365 Outlook en Teams brengt en wordt ondersteund door A.I. (Artifical Intelligence). Vooral bedoelt dus om zo snel mogelijk relevante klantdata bij de...
Maak kennis met Microsoft Viva
Zoals ook al in de vorige blog vermeld is de Viva familie is niet meer weg te denken uit Microsoft 365. Dit keer kijken we naar de Microsoft Viva familie zelf. Waar staat Viva nu voor? Wanneer is het gelanceerd? En welke producten behoren nu tot de Viva familie? We...