Veel mensen kennen Microsoft Teams inmiddels als een chat- en vergadertool. Maar Microsoft Teams heeft veel meer geavanceerde functies. Zo heeft Teams ook een wiki-functie. Hiermee kun je bijvoorbeeld één of meer wiki-sites maken die jouw team kan gebruiken om informatie met elkaar te delen.  

Een wiki is in feite een website waarbij de gebruikers samen dingen kunnen vastleggen. Het wordt veel gebruikt in situaties waarbij het draait om kennis te delen of op te bouwen. Waarbij er verschillende personen stukken inbrengen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Wikipedia. 

In deze blog geef ik je een aantal redenen waarom je de Wiki functie binnen Microsoft Teams zou moeten gebruiken. 

1. De Wiki is een standaard functionaliteit binnen Microsoft 365

De functionaliteit voor het aanmaken van een Wiki zit standaard in iedere Microsoft 365 omgeving inbegrepen. Mocht jouw organisatie gebruik maken van Microsoft 365 dan is de kans dus groot dat je toegang hebt tot de wiki functionaliteit. Maak je nog geen gebruik maken van Microsoft 365 en wil je graag migreren naar de cloud, neem dan gerust contact met ons op dan helpen wij je verder! 

2. Het is een supersnelle en eenvoudige manier om kennis vast te leggen

Elke organisatie kan een wiki gebruiken als een eenvoudige manier om allerlei informatie te noteren.  Een ontwikkelingsteam zou bijvoorbeeld een wiki-tabblad kunnen gebruiken om documentatie te beheren, zoals API-documentatie voor zijn softwareontwikkelaars. Of een marketingteam wil misschien een eigen wiki-pagina maken om informatie over de producten van het bedrijf te verzamelen. Eveneens zou een contentschrijver de wiki kunnen gebruiken om korte artikelen te schrijven en tijdelijk op te slaan voordat deze gepubliceerd worden.  

3. Het gebruik van Wiki’s is handig voor kennisbeheer

De wiki is een zeer nuttig instrument voor kennisbeheer. Omdat niemand toegang heeft tot alle kennis in een organisatie, kan het moeilijk zijn om die informatie te centraliseren. Daarom bieden wiki’s een manier om de werklast van kennisbeheer over veel mensen te verdelen. Zo kan je informatie over interne en externe processen, productontwikkelingen/product updates, of allerlei andere informatie met elkaar delen. Zo is iedereen up to date over alle belangrijke ontwikkelingen.  

4. Microsoft Wiki’s zijn zeer gebruiksvriendelijk

Het aanmaken en bewerken van Wiki’s in Teams gaat zeer gemakkelijk. Als je ooit eerder in Office 365 gewerkt hebt, dan snap je vrijwel gelijk hoe je de Wiki moet gebruiken. Het heeft namelijk dezelfde bewerkingstools als alle andere Microsoftproducten 

5. Tegelijk aan de wiki pagina werken

Aangezien de wiki in de Cloud staat kun je gemakkelijk met collega’s tegelijk op de wiki pagina’s werken. Je zou bijvoorbeeld kunnen bellen via Teams en tegelijkertijd samen in de wiki de afspraken, die tijdens het gesprek besproken worden, kunnen noteren.  

6. Maak gebruik van interne hyperlinkjes

Hyperlinking is een van de belangrijkste kenmerken van wikiwebsites en het is hier bijzonder nuttig. Het biedt een manier om uw informatie gemakkelijker navigeerbaar te maken, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.  

Op een wikipagina kun je een overzicht maken van je productdocumentatie en daarbij doorlinken naar meer details over elk onderdeel op een andere wiki pagina.

Hoe maak je nou een wiki pagina aan in Microsoft Teams?

Ga in Teams naar het kopje ‘teams’ en selecteer het Team waarin je een wiki pagina wilt aanmaken. Vervolgens klik je rechtsboven op het plusje zoals hieronder weergegeven: 

Wiki_teams

Zoek vervolgens op ‘wiki’ of selecteer wiki in de lijst met tabblad mogelijkheden:

 

wiki_teams

Wil je meer weten?

Volg ons op LinkedIn om direct op de hoogte te zijn wanneer we een nieuwe blog publiceren.

Wil je de hulp van xtrm inschakelen? 

laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP