Wiki in Teams

Veel mensen kennen Microsoft Teams inmiddels als een chat- en vergadertool. Maar Microsoft Teams heeft veel meer geavanceerde functies. Zo heeft Teams ook een wiki-functie. Hiermee kun je bijvoorbeeld één of meer wiki-sites maken die jouw team kan gebruiken om informatie met elkaar te delen.  

Een wiki is in feite een website waarbij de gebruikers samen dingen kunnen vastleggen. Zo wordt het veel gebruikt in situaties waarbij het draait om kennis te delen of op te bouwen. Waarbij er verschillende personen stukken inbrengen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Wikipedia. 

In deze blog geef ik je een aantal redenen waarom je de Wiki functie in Microsoft Teams zou moeten gebruiken. 

1. De Wiki is een standaard functionaliteit in Teams

De functionaliteit voor het aanmaken van een Wiki zit standaard in iedere Microsoft 365 omgeving inbegrepen. Mocht jouw organisatie gebruik maken van Microsoft 365 dan is de kans dus groot dat je toegang hebt tot de Wiki functionaliteit. Maak je nog geen gebruik maken van Microsoft 365 en wil je graag migreren naar de cloud, neem dan contact met ons op door middel van de onderstaande knop en wij helpen je graag verder!

2. Het is een supersnelle en eenvoudige manier om kennis vast te leggen

Elke organisatie kan een Microsoft Teams Wiki gebruiken als een eenvoudige manier om allerlei informatie te noteren. Zo kan een ontwikkelingsteam bijvoorbeeld een wiki-tabblad gebruiken om documentatie te beheren, zoals API-documentatie voor zijn softwareontwikkelaars. Of een marketingteam wil misschien een eigen wiki-pagina maken om informatie over de producten van het bedrijf te verzamelen. Eveneens zou een content schrijver de Microsoft Teams Wiki kunnen gebruiken om korte artikelen te schrijven en tijdelijk op te slaan, voordat deze gepubliceerd worden.  

3. Het gebruik van Wiki’s is handig voor kennisbeheer

De Teams Wiki is een zeer nuttig instrument voor kennisbeheer. Omdat niemand toegang heeft tot alle kennis in een organisatie, kan het moeilijk zijn om die informatie te centraliseren. Daarom bieden Wiki’s een manier om de werklast van kennisbeheer over veel mensen te verdelen. Zo kan je informatie over interne en externe processen, productontwikkelingen/product updates, of allerlei andere informatie met elkaar delen. Zo is iedereen up to date over alle belangrijke ontwikkelingen.  

4. Microsoft Teams Wiki’s zijn zeer gebruiksvriendelijk

Het aanmaken en bewerken van Wiki’s in Teams gaat zeer gemakkelijk. Als je ooit eerder in Office 365 gewerkt hebt, dan snap je vrijwel gelijk hoe je de Teams Wiki moet gebruiken. Het heeft namelijk dezelfde bewerkingstools als alle andere Microsoftproducten 

5. Tegelijk aan de wiki pagina werken

Aangezien de Wiki in de Cloud staat kun je gemakkelijk met collega’s tegelijk op de wiki pagina’s werken. Zo kun je bijvoorbeeld bellen via Teams en tegelijkertijd samen in de wiki de afspraken, die tijdens het gesprek besproken worden, noteren.  

6. Maak gebruik van interne hyperlinkjes

Hyperlinking is een van de belangrijkste kenmerken van wikiwebsites en het is hier bijzonder nuttig. Bovendien biedt het een manier om uw informatie gemakkelijker navigeerbaar te maken, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.  

Op een wikipagina kun je een overzicht maken van je productdocumentatie en daarbij doorlinken naar meer details over elk onderdeel op een andere wiki pagina.

Hoe kun je nou een Wikipedia pagina aanmaken in Microsoft Teams?

Om eenvoudig een Wikipedia pagina aan te maken in Teams open je eerst de Teams applicatie. Ga in Teams naar het kopje ‘teams’ en selecteer het team waarin je een wiki pagina wilt aanmaken. Vervolgens klik je rechtsboven op het plusje zoals hieronder weergegeven: 

Wiki_teams

Zoek vervolgens op ‘Wiki’ of selecteer Wiki in de lijst met tabblad mogelijkheden:

 

wiki_teams

Wil je meer weten over de Wiki in Teams?

Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen.

Anderen bekeken ook:

Wil je de hulp van xtrm inschakelen? 

laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP