
WebSummit 2019
Begin november was het weer zover, WebSummit 2019 werd gehouden op 5, 6 en 7 november in Lissabon. WebSummit gaat verder dan techniek alleen. Tijdens dit event zijn er 70.000 mensen aanwezig die allemaal nieuwsgierig zijn naar de laatste trends en ontwikkelingen. Je kunt je voorstellen wat een enorme mensen massa dit is, vooral als ze allemaal ‘s ochtends vroeg naar binnen willen of wisselen van zaal tussen de verschillende sessies.
Opzet WebSummit
Er waren grofweg twee verschillende vormen om een sessie bij te wonen. Er waren sessies met gerenommeerde sprekers die 20 tot 30 minuten in beslag namen en pitches van startups. Zij deden er tussen de 2 en 8 minuten over om hun idee ‘te verkopen’. Om een dag te vullen op WebSummit kun je dus ontzettend veel sprekers en onderwerpen zien en horen. Een fantastische plek dus om in korte tijd zeer veel info tot je te nemen!
Ik heb met verbazing zitten kijken naar de efficiency van de organisatie. Het wisselen tussen sprekers op het podium was vaak al binnen 1 minuut voor elkaar. Waar ik bij congressen nog weleens zie dat de slides niet opstarten of een transitie rommelig verloopt, was dit echt een geoliede machine.

Microsoft Edge op basis van Chromium
De meest interessante sessie die ik heb gezien had ook direct veel raakvlakken met het werk dat we bij XTRM doen. Het ging over de nieuwe webbrowser van Microsoft. Voor veel mensen is de standaard browser van Microsoft de toegangspoort tot het internet. Sinds enkele jaren is Internet Explorer ingewisseld voor Microsoft Edge, die dus nu een nieuw jasje krijgt.
Microsoft gaat een nieuwe versie hiervan lanceren op basis van Chromium. Grootste argument voor deze nieuwe browser is privacy. Dit is een essentieel onderdeel geworden. Zo kun je instellen dat je geen tracking cookies meer wilt of juist dat je een heel open profiel online krijgt. Bedrijven kunnen dit dan weer gebruiken om je heel gericht advertenties te sturen.
De impact van Edge met Chromium voor Microsoft 365 en SharePoint is te overzien maar toch zijn er ook wat leuke veranderingen. Als je inlogt op een PC met je Azure AD account zal Edge Chromium je automatisch detecteren en inloggen met dit account. Vervolgens krijg je een Microsoft 365 startpagina gebaseerd op jouw voorkeuren en setting. Dus behalve de standaard startpagina met de Bing zoekmachine kun je ook direct naar informatie van jezelf of van je organisatie. Overigens is de ambitie van Microsoft om Bing zo door te ontwikkelen dat de zoekopdracht ook direct door je Microsoft 365 account heen speurt voor optimale zoekresultaten. Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik deze transparantie een goede ontwikkeling vind… 😉
Anders denken over digitalisering
Een van de sessies die mij het meest inspireerde, was die van Brian Whipple, CEO van Accenture Interactive. Zijn doel was het prikkelen van de luisteraars en deze aanzetten om na te denken over bestaande concepten die we de afgelopen jaren hebben geïntroduceerd. Daarnaast vraagt hij zich af of de doelen die we als organisatie de laatste jaren voor onszelf hebben bedacht nog wel passen in de tijd waarin we leven.
Ik weet dat het nog een beetje vaag klinkt, maar hij vertelde dat we tegenwoordig alles kunnen oplossen met technologie. Fantastisch natuurlijk, maar we zijn bijvoorbeeld wel vergeten om de tijd die we daarmee te besteden hebben anders in te vullen. Als voorbeeld gebruikte hij een wachtruimte in het ziekenhuis. In de afgelopen 20 jaar is dat concept niet veranderd en is hier geen innovatie geweest. Je zit in principe nog steeds op een stoel te wachten tot de arts tijd heeft om je te zien.
Tijd om zaken te heroverwegen?
Natuurlijk kun je tijdens het wachten een kopje koffie drinken, je smartphone checken of doorwerken dankzij wifi verbindingen, maar feit is dat je nog steeds zit te wachten tot een ander tijd voor je heeft. Brian zijn punt was dat als we in dit geval ons best doen om de zorg revolutionair te veranderen we vooral niet moeten vergeten voor wie we dit doen. De ‘customer experience’ heeft stilgestaan terwijl we daar veel impact hadden kunnen maken voor de patiënt. Zijn punch line was: Onze tijd is kostbaar. Succes is niet langer af te meten aan winst. Traditionele manieren van benadering gaan ons niet verder helpen. Dit is het moment om te heroverwegen hoe we zaken willen aanpakken.
Dat heeft mij ook aan het denken gezet. Hoe tof zou het zijn als je zit te wachten op de arts, jij als patiënt via de Hololens van de virtuele fysiotherapeut instructies krijgt om oefeningen te gaan doen om beter te gaan bewegen en eigenlijk tijdens het wachten al een deel van de behandeling kan inzetten. Of dat de virtuele anesthesist alvast de vragenlijst met je doorneemt voor een operatie terwijl je op de intake van de chirurg wacht. Op die manier benutten we de wachttijd optimaal door digitale tools in te zetten.
Workshops
Er waren ook vele workshops tijdens WebSummit. Mijn favoriete workshop was die van Shell. Tijdens de workshop kreeg ik inzicht hoe Shell werkt met scenario’s om zich voor te bereiden op de toekomst. Nu denk je misschien, Shell op WebSummit? Die zorgen er toch vooral voor dat mijn auto vooruit komt. Deels waar, alleen de transitie waarin dit bedrijf zit, van fossiele brandstoffen naar het uitvinden van een nieuw bestaansrecht, is gigantisch. En Shell omarmt technologie om deze verandering goed te laten verlopen.
Tijdens de workshop kregen we drie scenario’s over de toekomstige (digitale) wereld. Onderwerpen van de scenario’s waren: digitale wereld, digitale eilanden, open wereld en een gereguleerde wereld. Iedereen werd ingedeeld bij een van de toekomstbeelden. De opdracht die we kregen was; op een gestructureerde manier nadenken over verschijnselen die passen bij het scenario en die nu al aan de orde van de dag zijn.
Kansen voor de toekomst
Vervolgens maakten we een sprong in de tijd. Hoe zou zich dit ontwikkelen in de komende 10 tot 15 jaar? Wat zou er kunnen gebeuren, wat voor invloed heeft dat op jouw organisatie? Ik merkte dat deze manier van werken helpt bij het oprekken van mijn gedachten en zorgt voor nieuwe invalshoeken. Ik kreeg een breder beeld over uitdagingen maar zag ook direct waar kansen liggen, zowel nu als in de toekomst. Erg leuke methodiek en zeker toepasbaar in het werkveld van ons SharePoint, Azure en Microsoft 365 consultants! Vooral als je kijkt naar huidige en toekomstige business scenario’s kan het de creativiteit goed stimuleren.
Kennisdelen en verschil van inzicht
Het allerleukste van WebSummit is voor mij de gedeelde passie van 70.000 mensen. Iedereen gaat naar verschillende sessies maar deze ervaringen deel je vervolgens weer met andere bezoekers. Als je vervolgens vertelt over je ervaringen tijdens een sessie, ontdek je dat iemand die dezelfde sessie heeft bijgewoond een compleet ander beeld heeft. De sfeer was relaxt en deelnemers zochten elkaar echt op om te sparren over de toekomst en opgedane ervaringen uit te wisselen.
Het waren drie drukke maar inspirerende dagen. Veel gezien, veel gehoord, veel gepraat en natuurlijk nieuwe inzichten opgedaan! Bovendien heb ik mijn geest verrijkt en ik heb veel ideeën om met een frisse blik naar de huidige en toekomstige uitdagingen te kijken!

Anderen bekeken ook:
Is Bing Chat Enterprise de toekomst voor zakelijk contact?
Op het Microsoft partner event Inspire dat onlangs plaatsvond waren er diversen aankondigingen. Een van deze aankondigingen was Bing Chat Enterprise. Een nieuwe vorm van Bing die vooral interessant is voor zakelijk gebruik en die sinds juli beschikbaar is in Preview....
Microsoft Clipchamp: de sleutel tot adembenemende videocontent
Vandaag duiken we in de wereld van Clipchamp, de nieuwste video-bewerkingsapp van Microsoft 365. Deze baanbrekende software belooft een geheel nieuwe ervaring voor zowel beginnende als ervaren videobewerkers. Maak, bewerk en integreer moeiteloos video's om impactvolle...
Optimaliseer samenwerken met de nieuwe Microsoft Teams
Microsoft Teams is een samenwerkingsplatform dat voor veel bedrijven bijna niet meer weg te denken is buiten hun communicatieflow. We gebruiken de tool voor van alles; chatten, bestanden delen, video-vergaderingen, opslag, planner, samenwerken en als integratie met...